Acest site este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013. Investește în oameni! 

Wayne Gretzky Hockey Jerseys Are Offered By All His Former Teams
august 2, 2015
monitorul-oficial-Ordinul-MFP-9302015-EuroContaCons
Noile prevederi aduse de Ordinul MFP 930/2015
septembrie 9, 2015
Afișează tot

ANAF modifica doua formulare privind CASS-ul

articol-test-1

articol-test-1 ANAF modifica doua formulare privind CASS-ul ANAF modifica doua formulare privind CASS-ul articol test 1Redam mai jos proiectul de ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pentru aprobarea formularului „Decizie de impunere anuala pentru stabilirea contributie de asigurari sociale de sanatate” si a formularului „Decizie privind desfiintarea deciziei de impunere anuala pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate”

Incepand cu data de 1 ianuarie 2014, veniturile din cedarea folosintei bunurilor urmeaza regulile de impunere aplicabile veniturilor de la capitolul II al Titlului IX^2 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Prin urmare, persoanele fizice care realizeaza aceste categorii de venituri sunt obligate sa efectueze in cursul anului plati anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate, iar stabilirea obligatiilor de plata se face in cursul anului de catre organul fiscal competent, prin decizie de impunere, pe baza declaratiei de venit estimat/declaratiei privind venitul realizat, potrivit regulilor prevazute la art. 82 din Codul fiscal.

De asemenea, potrivit art. 296^25 alin. (4) si alin. (4^1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, stabilirea obligatiilor anuale de plata se realizeaza de ogranul fiscal competent, prin decizia de impunere anuala, pe baza careia se regularizeaza sumele datorate cu titlu de plati anticipate.

Totodata, potrivit prevederilor de la lit. E pct. 2 din Hotararea Guvernului nr. 367/27.05.2015 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului 44/2004, date in aplicarea art. 296^25 alin. (4^1) din Codul fiscal, in vederea acordarii deducerii potrivit prevederilor Titlului III „Impozitul pe venit” din Codul fiscal, pentru stabilirea obligatiilor anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate, precum si pentru incadrarea in plafonul maxim prevazut la art. 296^22 alin. (2^1) si (2^2) din Codul fiscal, baza anuala de calcul se determina ca suma a bazelor de calcul anuale aferente veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, asupra carora se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate.

In vederea acordarii deducerii potrivit prevederilor titlului III „Impozitul pe venit”, contributia anuala datorata se aloca venitului corespunzator fiecarei surse, proportional cu ponderea in baza de calcul a bazelor de calcul anuale aferente fiecarei surse.

In acelasi timp, precizam ca, in procesul de administrare a contributiilor de asigurari sociale de sanatate, poate sa apara situatia in care este necesara corectarea obligatiilor de plata cu titlu de contributie de asigurari sociale de sanatate, stabilite persoanelor fizice care se incadreaza in exceptiile specifice prevazute de cap. 2 si 3 ale Titlului IX din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare si pentru care, la data stabilirii obligatiilor de plata, organele fiscale nu detineau informatiile necesare aplicarii respectivelor exceptii.

Ca urmare, in astfel de situatii, organul fiscal competent, in temeiul art. 47 din Codul de procedura fiscala, va desfiinta total sau partial decizia anuala emisa si comunicata.

Astfel, ca urmare a celor mentionate, in vederea derularii in mod unitar a procesului de stabilire si de regularizare a obligatiilor reprezentand contributii de asigurari sociale de sanatate, prin prezetul proiect de ordin de propun urmatoarele:

            – modificarea corespunzatoare a formularului 630 „Decizie de impunere anuala pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate”

            – aprobarea modelului si continutului formularului 632 „Decizie pentru desfiintarea deciziei de impunere anuala pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *